dinsdag 1 februari 2011

Dinsdag 1 februari: Wat drinkt een passievrucht en wat produceert een koe?

Het grootste deel van de dag hebben we met de hele groep doorgebracht. ’s-Ochtends kwam mr. Ayabei, de ‘agricultural officer’ van de regio rond Iten, langs om onze vragen over de lokaal toegepaste landbouwtechnieken en -productie te beantwoorden. Het achterhalen van deze informatie is belangrijk voor ons, vanwege het gewenste zelfvoorzienende karakter van de toekomstige sportcampus. Van dit gesprek werden we veel wijzer, temeer omdat hij veel kengetallen kon noemen over de landbouw in de regio. Zo gaan ze uit van 3 koeien per 100 mensen, drinkt één koe 40 tot 60 liter water per dag (afhankelijk van het vochtgehalte van het voedsel), geeft een koe 10 liter melk per dag en heeft een oppervlakte nodig van 1 acre (is 4000m2). Een  passievrucht verbruikt per dag maarliefst 10 liter water. Na het gesprek gingen we met meneer Ayabei én onze toegewijde chauffeur Barnabas, op bezoek bij de Saint Patricks High school voor jongens, in Itén, waar we een rondleiding kregen op de aan de school gekoppelde boerderij. Op de boerderij zien we veel verschillende vormen van landbouw. Jip heeft nog twee passievruchtenplantjes gekocht. Verder worden er onder meer varkens en schapen gehouden en waren we bijna getuige geweest van de geboorte van een roodbont kalfje. O ja, en al het water van de daken wordt verzameld in regentonnen, maar deze opmerking komt een beetje uit de lucht vallen.

’s-Middags hebben Nick, Bart en Jip de T&L-studenten een rondleiding gegeven in het projectgebied. Het hoogtepunt van de wandeling was het bezoek aan Catharina, een lokale boerin die nog op het terrein woont en ons trots haar woning en tuin liet zien. 



 Na een verfrissing in ons huisje, gingen de LWM studenten met Richard Kraaijvanger op pad om de eerste grondboringen te doen.  Ad Waverijn had zich in de tussentijd (zeer) nuttig gemaakt door bij het HATC een door Richard vergeten handboek voor bodemclassificatie uit te printen. Lisanne en Adrian probeerden met een hand-GPS de grenzen van het terrein in kaart te brengen. Sarah en Sytske maakten intussen een verzamelkaart met alle terreinwaarnemingen. Een heftige regenbui, die tot lang in de avond voortduurde, dreef iedereen voortijdig terug naar het huisje. De ‘bodemploeg’ kwam uitgeregend en doorweekt weer terug. Ook de geplande BBQ bij Pieter en Lornah werd uiteindelijk een buffet binnen. Lornah vroeg ons nogmaals om een voorstel te maken voor de inpassing van een 3,5 km lange hardlooptrack op het terrein en beloofde dat ze aan het eind van de week tijd gaat maken in haar volle trainingsschema om samen de eerste ideeën te bespreken.

1 opmerking:

  1. Hoi Sarah en medestudenten
    We zijn nu al fan vanjullie blog. Echt leuk. Blijf vooral schrijven. We gaan het iedere dag lezen.
    Wat een slurper is zo'n passiebloem. Zeker als er al weinig water is. Zou hij het in Nederland doen? Water genoeg.
    Veel succes met de afstudeeropdracht.
    Ada en Wim

    BeantwoordenVerwijderen