zaterdag 5 februari 2011

Vrijdag 4 februari: Gastenboeken en astrale belevenissen

Heel vroeg uit de veren, om de zonsopgang te bekijken over de Rift Valley bij Iten (om 5.15u opstaan). Onze chauffeur Barnabas bracht ons keurig op tijd naar het viewpoint (om vervolgens in de auto een uiltje te knappen). Hier hebben we een prachtig uitzicht gehad. Na al veel foto’s gemaakt te hebben kwam de zon eindelijk op. Heel geleidelijk werd het lichter. Toen de zon zichtbaar werd kwam hij na een paar seconden al los van de grond. Richard ervoer de (zeer snelle) zonsopgang als een astrale belevenis.
Na dit mooie begin van de dag, moest er nog keihard gewerkt worden om alle gegevens die we nodig hadden, te verzamelen. Na een stevig ontbijt zijn de LWM-studenten grondboringen gaan doen. Na het laatste boorprofiel te hebben bekeken zijn we gaan beoordelen welke gronden overeenkomen en waar de scheidingslijnen tussen verschillende grondsoorten lopen. Deze werden op de terreinkaart geschetst en gedigitaliseerd met een gps-apparaat. Zo ontstond er een kaart met vlakken van dezelfde grondsoort. Door de T&L-ers werd de ochtend besteed aan het produceren van een veldinventarisatiekaart. Richard kon deze dag over niets anders praten dan depressies en het LWM-team heeft aan het eind van de dag hiervan zelfs een met de hand gekleurde kaart geproduceerd (“dat doen ze anders nooit”).
De T&L-ers hebben zich beziggehouden met zichtlijnen, bestaande kwaliteiten van het plangebied, de positionering van de atletiekbaan, de routing over het terrein en zijn gestart met een analyse van de bestaande plannen. Hoewel de vermoeidheid bij iedereen erg groot was, is ook gewerkt aan de wens van Lornah om zo spoedig mogelijk een hardlooptrack op het plangebied te realiseren.
Voor het avondeten zit het veldwerk er voor de LWM-ers op. Het ‘laatste avondmaal’ was net als alle andere maaltijden deze week niet alleen weer erg lekker (voor de eerste keer vis) , maar ook een gezellige bezigheid. De avond hebben we gevuld met de kaart aanpassen, presentatie voor Lornah en Pieter voorbereiden, blog schrijven en koffer inpakken. Op het moment van schrijven van deze blog  (23.30) wordt door de T&L-ers nog gepoogd om 3 modellen te produceren. Gezien de vele discussies onderling is het de vraag of dit gaat lukken.
Ad heeft na het nemen van allerlei bureaucratische hindernissen, het kennismaken van de hiĆ«rarchie van de organisaties en het tekenen van diverse gastenboeken ,eindelijk de beschikking gekregen over de meteorologische gegevens van de laatste vijf jaar. Ook heeft hij een lagere school bezocht waar hij kleding , pennen, etc. heeft overhandigd aan de directeur, uiteraard weer na het tekenen van het gastenboek. In iedere klas zitten 50 kinderen. Het meubilair is waarschijnlijk meer dan 60 jaar oud en de gebouwen hebben nooit onderhoud gehad. Dit alles kan alleen maar gecompenseerd worden door het enthousiasme van de kinderen en hun leerkrachten. 
Voordat we ons bed instapte gingen we nog even naar buiten om de overweldigende sterrenhemel te bekijken. De tweede astrale belevenis van de dag!

3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eigenlijk heb ik nu alleen nog maar vragen:

    Wat gaat er met Richard gebeuren als hij in Kenia, daar op die prachtige plek, al depressieve klachten heeft? Blijft hij misschien achter, laat hij zijn retour-ticket verlopen?

    Hoe kunnen we verder nu de laatste groep uit het farmhouse vertrekt?

    Hoe gaat het nu verder met Nancy, Barnabas en de anderen die ons zo goed hebben geholpen?

    ...... ?

    BeantwoordenVerwijderen