donderdag 3 februari 2011

Donderdag 3 februari: Bordje, boom, details...

Deze ochtend weer vroeg uit de veren. De T&L-studenten hebben met Adrian een bezoek gebracht aan de meisjesschool Singore, net voorbij Iten. Onderweg komen we veel scholen tegen. Hoewel de middelbare school al in 1965 is gebouwd, was het door de mooie inpassing in het landschap,  voor ons een goed referentieproject. In vergelijking met het bezoek aan de basisschool van gisteren was de sfeer veel ingetogener, doordat de oudere studenten minder uitbundig waren. Toch viel het weer op dat de kinderen erg vriendelijk waren. Even als gister werd het bezoek afgesloten met het tekenen van het gastenboek in de kamer van de directeur en het aanbieden van enkele cadeaus door Ad Waverijn.

We wilden vroeg gaan lunchen toen plotseling een tiental auto’s het erf op kwam racen. Het bleek dat de  onderminister van het Ministerie van landbouw een bezoek bracht aan de passievruchtenkwekerij van Lornah en Pieter.  De minister had zijn bezoek pas ’s ochtends aangekondigd . In zijn toespraak toonde hij grote waardering voor dit initiatief van het opstarten van deze kwekerij en stelde dat dit een voorbeeld moest zijn voor de Keniaanse  boeren. Hij had nog weinig boeren ontmoet van haar leeftijd en nog nooit van het vrouwelijk geslacht. Lornah vertelde op haar beurt over het  project en dat er nu studenten van VHL aanwezig zijn. De minister toonde zich erg enthousiast en vertelde gelijk dat hij in Wageningen had gestudeerd. We spraken ook nog met een medewerker  die onlangs nog gestudeerd had aan onze hogeschool in Wageningen. Al met al blijken er heel banden vanuit Kenia met Nederland te bestaan. Overigens was de minister niet op de hoogte van de hardloopcarrière van Lornah. Na een koud geworden lunch vertrokken we naar Eldoret voor ons middagprogramma.
’s Middags zijn we naar een moestuincomplex bij de MOI-university in Eldoret geweest. Hier hebben we informatie gekregen over de verschillende groenten die er verbouwd worden. Na dit bliksembezoek gingen we op zoek naar het arboretum langs de weg van Eldoret naar Iten. Hoewel we eerder het bord al hadden zien staan, was het arboretum in eerste instantie niet te vinden. Nadat de chauffeur alle omwonenden had ingeschakeld, kwamen we terecht bij het kantoor van de ‘Forestry Commision’. Hier werden we gastvrij ontvangen en na het tekenen van het gastenboek, mochten we rondkijken in de tuin, waar de bomen waren voorzien van uitgebreide informatie. Helaas hadden ze hier geen boek over de bomen van Kenia, waar we stiekem op hadden gehoopt. Na drie ‘bookshops’ waar alleen maar schoolboeken werden verkocht, vonden we uiteindelijk in de plaatselijke bibliotheek het fantastische boek wat we zochten. Het was een dag met een hoop relevante informatie!

Ondertussen zijn wij, Nick, Bart, Jip, Richard en Ad, naar een boerderij geweest in de buurt van Eldoret. Het gaat hier om een Nederlander die hier een boerderij, weeshuis en school runt. Het gaat om een boerderij met een grootte van 200 hectare en 60 melkkoeien. De boerderij is zelfvoorzienend voor de school en het weeshuis, wat interessant is voor ons project, omdat hier de zelfvoorziening erg belangrijk is. De overproductie van voedsel wordt verkocht aan de lokale bevolking. Een ander probleem in ons projectgebied is de watervoorziening en bij deze referentie is dit waterprobleem op een heel inventieve manier opgelost(waterharvesting). Naast de informatieve kant van het bezoek, heeft het weeshuis ook veel indruk gemaakt.

1 opmerking:

  1. Weer een leuke blog. Gelukkig hebben jullie nu een beschrijving van de daar bekende bomen. Met veel interesse weer gelezen. Blijf vooral schrijven.
    Ada en Wim

    BeantwoordenVerwijderen