vrijdag 28 januari 2011

Dag 5: donderdag 27 januari 2011

Nog maar drie dagen en dan alweer terug naar huis. Niet dat we hier zin in hebben, aangezien het in Nederland -10 is. In ieder geval hebben we deze keer lekker uitgeslapen. Het is tijd voor een dagje inventarisatie van het terrein, en een gedeelte buiten het terrein. We hebben het gedeelte verkent voor de toekomstige renbaan. Vanaf hier hebben we prachtige uitzichten, maar die door bomen versperd worden. Tijdens het tekenen discussiëren we dan ook welke bomen bepalend zijn voor het landschap en welke er weg zouden kunnen. Door in bomen te klimmen hebben we goede panorama’s van het gebied kunnen maken waarin we wellicht de toekomstige situatie in kunnen schetsen/photoshoppen.


We nemen ook een kijkje bij een dichtbij gelegen meertje. Onze getinte begeleider begeleidt ons via allerlei paadjes, langs kralen en akkers naar het watertje. Onderweg worden we gevolgd door kinderen die snel wegduiken voor de camera. Door een dam wordt het water tegengehouden en vreemd genoeg zakt het niet door de grond. Allerlei planten en dieren komen hier voor. De mensen van land- en watermanagement kunnen hier hun ei kwijt. Ze hebben nogal wat water nodig voor het irrigatiesysteem voor het te ontwerpen gebied. Op de terugweg zien we vrouwen kannen water naar hun hut brengen. Kleine kinderen hoeden de koeien, ook al is dit in schooltijd. Een kilometer verderop spelen kinderen met autobanden. Zo groot kan het verschil zijn in dit sterk verdeelde land waar educatie in deze 21ste eeuw nog steeds niet vanzelfsprekend is.
Toen de schemering inviel…. viel de stroom uit.


De overbode aan zonneschijn maakte plaats voor subtiel licht van de miljarden sterren die schitteren aan den hemel en het melkwegstelsel vormen. Zo ook wij als Larensteiners zich verenigen en een broederschap vormen.

De maan kondigde zijn intrede en een filosofische ontknoping ontknoopte zicht. Toen begrepen wij waar Galileo Galilei zich zijn hoofd over brak; De vermoedelijke oorsprong van de mens is ontsproten in de Rift Valley waar wij ons bevinden. Waar komen wij vandaan? Hoe is het geëvolueerd? Waarheen heeft het zich verspreid? Eén vraag is beantwoord, we zijn weer terug van jaaaren weggeweest, maar nu met een andere missie: de herinrichting van wat in die duizenden/miljarden jaren is ontstaan.

2 opmerkingen:

  1. Na het lezen van het laaste stukje begin ik jullie te verdenken van het nuttigen van lokale alcoholhoudende brouwsels....geniet nog van de laatste dagen! Adrian

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He Keniagangers,

    Op de vroege ochtend lezen we deze wijze woorden. Wij staan op het punt van vetrek!

    We hopen dat jullie de boel een beetje netjes achterlaten voor ons. Voor jullie alvast een goede reis!!

    Groetjes,
    Adrian, Ad, Richard, Lisan, Syts & Saar

    BeantwoordenVerwijderen